Dyssegaards
Grundejerforening

Beretning for 2017
Udarbejdet af Georg Sandersen
til generalforsamlingen den 11. april 2018
Endnu et år er svundet hen, og det er blevet tid at gøre status. Foreningens daglige virke har ikke budt på de store forandringer. De sædvanlige møder og aktiviteter er blevet afviklet, som vi kender dem.
Udover hyggeligt samvær har grundejerforeningen en helt grundlæggende interesse, nemlig at formidler og slutte op om grundejernes rettigheder og muligheder for indflydelse. Foreningens virke vil groft kunne opdeles i 1) hyggeligt samvær i hverdagen, 2) ændringer og påvirkninger af adfærd mv. i hverdagen og 3) hvad må og skal vi acceptere af regler, påbud mv. som grundejere.
Regler for nybygning og tilbygninger
For at tage det sidste først. I 2017 har vi i de gamle grundejerforeninger fokuseret meget på de ændrede forhold omkring bebyggelse og hvilken indflydelse det giver på de lokale forhold. Der er mange regler at forholde sig til; bebyggelsesprocent, etageareal, højden på byggeriet, afstand til skel og af de seneste regler om indkig (altaner) og lukkede udestuer, bare for at nævne nogle af reglerne.
Når der udstedes byggetilladelser, er alle regler (naturligvis) overholdt. Alligevel opstår der i stigende grad betydelige genevirkninger for naboerne. Ofte, men ikke altid, er det i forbindelse med en bygherre, der ombygger eller nybygger en ejendom med salg for øje. I den forbindelse er der eksempler på at reglerne er udnyttet til det yderste. Det er ofte kombineret med, at en ny ejendom opføres et andet sted på grunden, hvorved det tager udsigten fra naboejendommene.
Sådanne genevirkninger er uheldige. Hertil kommer så, at mange nye huse ikke passer ind i den bestående bebyggelse. Dette kan give upassende miljøer og ændre det kendte bybillede markant.
Med dette udgangspunkt har de gamle grundejerforeninger gennem Fællesrådet fået etableret en god og konstruktiv dialog med Gentofte Kommune, Plan og Byg. Ideen er, at vi i fællesskab finder regler og arbejdsmetoder, hvor vi bevarer Gentofte kommunes særkende dog uden at vi fravælger at tage del i fornyelser og udvikling.
På mange områder er vi enige med kommunen om, hvad vi gerne vil værne om. Vi vil ikke have en fortætning af bebyggelserne. Derfor skal en bebyggelsesprocent på 25 fastholdes. Dette kan dog ikke stå alene. For hertil kommer ”gratis” m2 i etagearealer, åbne terrasser og småhuse, som garager, carporte og redskabsrum m.m. Her kan bygges op til yderligere 50 m2. Mange grunde i kommunen er ganske små. Og hvad med de store grunde? Skal de bare have lov at bygge ud og herved ødelægge de åbne og grønne arealer.
Et andet stort problem er en ejendoms udseende, hvad enten det er nybyggeri eller om/tilbygning.
De harmoniske miljøer vi har flere steder i Gentofte Kommune kan hurtigt ændre karakter med et nybygget hus eller en ombygning, hvor huset ændres markant. Det kan være en ekstra etage der bygges på eller facaden, der ændres fra mursten til puds eller nyt tag i form af glaserede tegl, jævnfør. den seneste dom fra Århus.
Problemerne er ikke nemme at løse. Vi grundejere har alle købt vores ejendom og har vel som sådan en vis ret til at råde over, hvad og hvordan ejendommen udnyttes.
Mange af disse forhold søges i øjeblikket reguleret ved lokalplaner. Lige nu er det det bedste middel, der er til rådighed. Lokalplaner sendes i høring, hvorved der er mulighed for at påvirke disse beslutninger. Men det er ikke ment. Det der er en beskyttelse for en grundejer, er mange gange en begrænsning for en anden grundejer.
Men hvis vi ikke forholder os til disse problemer og finder et sæt fælles spilleregler, vil Gentofte Kommunes særlige kendetegn, som grøn, åben med udpræget lav bebyggelse, langsomt forsvinde.
Der er ingen nemme umiddelbare løsninger, men det fylder meget i Fællesrådet, og derfor er vi glade for den positive dialog, vi har fået med forvaltningen i Plan og Byg og med borgmester Hans Toft herom.
Vi har hidtil været forskånet her i Dyssegaard, men i Klampenborg og langs Øresunds kyst giver disse forandringer store problemer.
Vi håber på, at vi i løbet af 2018 kan fremkomme med et mere konkrete oplæg til, hvordan man skal forholde sig til ombygning/nybygning og de mange regler, som med tiden er kommet.
Adfærden i og omkring lokalområdet
I lighed med tidligere år har bestyrelsen haft dialogmøder med forvaltningen hos Park og Vej. Disse møder er meget givtige og giver os mulighed for at få indsigt i, hvad der sker specielt i vort lokalområde.
Gentofte Rende er der p.t. ikke meget at sige om. Arbejdets omfang har vi tidligere orienteret om, og disse planer følges. Vi oplever lige nu veje, der midlertidig er spærrede, og banen, hvor driften er indstillet. Situation er vi for længe siden blevet orienteret om. Arbejdet forventes færdig som planlagt i eftersommeren 2019.
Omkring arbejdet er nedsat en følgegruppe, hvor også grundejerforeningen er med.
Den fortsatte udlægning af fjernvarmener der heller ikke noget nyt om. Der ventes stadigt på nyt fra energistyrelsen. Der er ingen udsigt til en snarlig ændring på dette område. Står man med et akut problem med sit oliefyr, må anbefalingen være, at der findes en løsning udenom fjernvarmen. De fleste steder er vi så heldige, at vi naturgas, som et godt alternativ.
Rundt omkring har vi et antal mindre områder, som ejes af Gentofte Kommune. Disse områder synes til tider blot at henlægge. En lidt mere aktiv pasning kunne være ønskelig, specielt der, hvor der er hække ind til naboer (grundejere). Kommunen vil se på om det er muligt at være lidt mere aktiv.
I 2019 indføres der nyt busnet i Gentofte kommune. Dette sker i forbindelse med åbning af Metro-Cityring. Herved skal busserne ændres, således at de mere er fødekæde til metroen end egentlige buslinere helt ind til Københavns city. Der er udsendt i oplæg til høring og senere vil der komme et egentlig oplæg. Der forventes ikke større ændringer i Dyssegaard.
I den forbindelse har vi gjort opmærksom på, at der kan blive behov for justering af enkelte stoppesteder, ligesom der kan være behov for udbygning af cykelparkering og måske også bilparkering.
I samme forbindelse gjorde vi opmærksom på det uheldige i, at der ikke er læskur vedbusstoppestedet på hjørner af Dyssegårdsvej og Lyngbyvej mod København. Ventepladsen mellem cykelstien og kørebanen er smal, og der er ikke plads til de normale læskure. Der findes en smallere model, og forvaltningen vil undersøge, om det er muligt at få en sådan placeret.
Egne arrangementer
Også i 2017 afviklede vi vort fantastiske Sankt Hans arrangement. I år havde vi vejret med os og det gav en dejlig start på sommeren med sang og musik og en frisk sommerhilsen fra vores borgmester.
På samme måde afviklede vi vort populære bankospil i november med mange flotte præmier skænket af de lokale handlende. Her skal lyde en stor tak til de handlende.
Herudover afvikler vi sammen med biblioteket en række lokalhistoriske arrangementer. Disse arrangeres enten som foredrag på biblioteket eller som gåture med start fra biblioteket.
Disse arrangementer annonceres både af biblioteket og gennem grundejerforeningens blad og hjemmeside.
Økonomien er fortsat meget stabil. Også i 2017 havde vi et mindre overskud, hvilket giver en egenkapital på ca. kr. 85.000.
Her i 2018 kan vi fejre 75 års jubilæum. I den forbindelse vil vi gøre opmærksom på foreningen, og vi vil fejre selve dagen. Denne markering må vi forvente vil koste en del af de seneste års opsparede overskud. Herudover har vi penge til et arrangement eller to, hvis vi kan finde overskud af kræfter hertil.
Her til sidst vil jeg sige tak for godt samarbejde i bestyrelsen. Jeg vil ønske og håbe på at foreningen fortsat vil finde stor opbakning i lokalområdet og herved kunne bevare Dyssegård som et attraktivt område at bo i.
Når jeg fremsætter dette ønske her, skylder det, at foreningen står overfor en større udskiftning, hvor jeg blandt andet ikke genopstiller. Årsagen er ganske enkel, at jeg for 3 år siden fraflyttede området og derfor mener, at tiden nu er inde til at områdets egne borgere tager over. Ingen skal lades i stikken og jeg tilbyder derfor i en overgangsperiode, at bistå foreningen som en slags konsulent.
Hermed vil jeg overgive beretningen til debat i forsamlingen.
11. april 2018/GS